IZVEŠTAJ
VI Škola Mladih neurologa
na Paliću

Škola Društva mladih neurologa Srbije: Urgentne neurološke bolesti – dijagnostički postupak i lečenje

Vreme: 06-07.10.2017
Mesto: Palić, Srbija

Veliko nam je zadovoljstvo da izvestimo da je u izuzetnom prostoru Velike terase na Paliću uspešno održana šesta škola Društva mladih neurologa Srbije, a prva škola urgentne neurologije. Škola je ovog puta okupila 190 polaznika (od kojih je čak četvrtina lekara specijalista neurologije) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su imali prilike da za čuju savremene stavove za zbrinjavanje urgentnih neuroloških bolesnika. Ponosni smo na činjenicu da su među predavačima bili i najeminentniji regionalni stručnjaci za ovu oblast medicine predvođeni prof. dr Ljiljanom Beslać Bumbaširević, prof. dr Dejanom Jovanović i predsednikom Društva neurologa Srbije prof. dr Rankom Raičevićem.
Obuhvaćeni su modaliteti dijagnostike i lečenja urgentnih neuroloških bolesti, od prvog susreta sa bolesnikom u urgentnoj neurološkoj ambulanti do njegovog otpusta sa bolničkog lečenja. Dati su principi specifičnog zbrinjavanja kritično obolelog neurološkog bolesnika sa osvrtm na sve važne aspekte: stanje svesti, disanje, bol, motoriku, ali i komplikacije do kojih dolazi u toku bolesti. Uz saradnju sa kolegom neurohirurgom Doc. dr Vladimirom Baščarevićem su prikazane osnove zbrinjavanja bolesnika sa neurotraumom. Kao i do sada, akcentovan je praktičan pristup, te smo svaku sesiju zaokružili prikazima slučajeva uz pomoć kojih su predavači iz redova mladih neurologa nastojali da nam ilustrativno i pragmatično približe i podsete na neke od svakodnevnih situacija i dilema sa kojima se sreće neurolog u svom kliničkom radu i uz diskusiju ponude moguća rešenja.
Važan događaj u okviru škole je bila i svečana večera, ovog puta održana u prijatnom ambijentu Salaša Zvonka Bogdana, tokom koje su učesnici imali prilike da se upoznaju i druže u manje formalnim okolnostima.
U organizaciju škole je i ove godine uloženo mnogo entuzijazma, vremena i energije kako bi se dostojno prikazala ovako raznovrsna i složena problematika u kratkom vremenskom okviru. Zajednički utisak predavača i slušalaca je da smo u tome uspeli i izuzetno nam je drago zbog toga.
Dugujemo veliku zahvalnost farmaceutskim kućama koje su i ove godine prepoznale značaj škole i nesebično je pomogle, kao i svim predavačima i polaznicima koji su svojim prisustvom dali doprinos i smisao ovom događaju. Takođe, zahvaljujemo se kolegama koje nisu prisustvovale i preuzele teret većeg obima posla u neurološkim stanicama širom regiona.
Lepi utisci nas ohrabruju i daju novu snagu za pripremu sledeće škole Društva mladih neurologa Srbije koja će se održati sledeće godine i za temu imati demencije.

Predrag Stanarčević
sekretar Organizacionog odbora

Društvo neurologa Srbije

Prezentacija VI škole DMNS

Za pristup prezentaciji VI škole DMNS,
neophodna Vam je autorizacija DMNS.
Ukoliko ste učestvovali u školi,
pristupni podaci su Vam poslati putem email-a.

VI škola DMNS


Društvo neurologa Srbije
Društvo neurologa Srbije