IZVEŠTAJ
VIII Škola mladih neurologa
na Paliću

Škola Društva mladih neurologa Srbije: ŠKOLA GLAVOBOLJA

Vreme: 04-05.10.2019.
Mesto: Palić, Srbija

Ovogodišnja škola mladih neurologa, koja se već osmi put po redu, u organizaciji Društva neurologa Srbije, održava na Paliću, bila je posvećena glavoboljama.

Predsednik Društva neurologa Srbije prof. dr Ranko Raičević i direktor Klinike za neurologiju KCS prof. dr Dragoslav Sokić, ocenili su Školu mladih neurologa kao vredan edukativni događaj, sada već prepoznatljiv u regionu, i ovim rečima priznanja i ohrabrenja otvorili njen rad.

Dvodnevni rad škole, 4. i 5. oktobra 2019. godine, u kome je učestvovalo 150 polaznika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uz svesrdnu pomoć dr Olivere Tamaš ispred Organizacionog odbora škole, predvodila je prof. dr Jasna Zidverc Trajković, okupivši oko sebe još 16 predavača iz ukupno 10 ustanova iz cele Srbije.

Prvi dan škole tematski je bio posvećen kliničkom i društvenom značaju glavobolja kao jednih od najprevalentnijih poremećaja u populaciji. Učesnicima su prikazani epidemiološki podaci koji ilustruju veliki društveni značaj glavobolja, a zatim i svi elementi dijagnostike neophodni u radu sa ovim pacijentima, od klasifikacije glavobolja, preko anamneze i fizikalnog i neurološkog pregleda, zaključno sa dopunskim dijagnostičkim postupcima. Klinički značaj glavobolje kao simptoma koji iza sebe može da ima najrazličitiju patološku osnovu, slikovito je prikazan izlaganjima na temu pojedinih kliničkih sindroma (hemikranijalna glavobolja, okcipitilna glavobolja, bol lica, bol u oku, glavobolja provocirana naporom ili položajem) i prikazima slučaja koje su prezentovali upravo mladi neurolozi pod supervizijom svojih mentora. Drugi dan škole, posvećen terapiji različitih tipova primarnih glavobolja, sa posebnim osvrtom na terapiju glavobolje u trudnoći kao stanju koje zahteva specifičan oprez, organizovan je na isti način, tako da mladi neurolozi pripremajući i prezentujući prikaze slučajeva pod mentorstvom, zapravo uče o glavoboljama i aktivno učestvuju u radu škole.

Svakako najdinamičniji deo programa škole predstavljali su paneli, jedan prvog i dva drugog dana, kroz koje su mladi neurolozi panelisti, rešavajući „zamršene“ kliničke slučajeve kroz međusobnu diskusiju, vođeni koordinatorima panela i uz pomoć publike, mogli da primene i provežbaju sve ono što su naučili o glavoboljama. Aplikacija za SMART telefone, uvedena od strane organizacionog odbora škole kao novina na prošlogodišnjoj školi demencija, i ove godine je kao aplikacija „Škola glavobolja“, značajno doprinela dinamizaciji rada škole, između ostalih funkcija i kao nezaobilazna pomoć u izvođenju panela.

Razmena znanja u toku dana upotpunjena je druženjem tokom večere na Salašu vinarije „Zvonko Bogdan“.

Uz utisak da je Škola mladih neurologa originalan događaj sa velikim edukativnim i kolegijalnim značenjem,

Ana Podgorac,
Institut za mentalno zdravlje

Društvo neurologa Srbije

Prezentacija Škole glavobolja

Pristup prezentaciji Škole glavobolja,
uz autorizaciju.

Škola glavobolja


Društvo neurologa Srbije
Društvo neurologa Srbije

Brošura Škole glavobolja

BROŠURA